ЕМОЦИИ И ЗАБОЛЯВАНИЯ


Емоции и заболявания

Стресът в днешно време е една от основните причини за редица здравословни проблеми при хората. Силният и внезапен стрес може да отключи редица заболявания (депресии, сърдечно-съдови и онкологични заболявания и др., дори смърт). Съвременната медицина не може да се справи адекватно с болестите, причинени от емоционалното състояние на хората. Тя само се стреми към потискане на симптомите или към отстраняване на последствията от болестите. В повечето случаи причините за отключването на дадена болест са в резултат на преживяни емоции.

По този начин болестта не се лекува, а само се прикрива за известен период от време. Когато се появи нов проблем, конфликт или стрес, болестните симптоми започват да се проявяват отново. В нередки случаи заболяването става хронично и остава за цял живот.

Ако един човек живее в постоянен страх, ревност, стрес, гняв, злоба, омраза, това ще породи напрежение във вътрешните му органи и в съзнанието му. Така организмът достига своя предел на поносимост и натоварване. Болестта е предупреждение, което предпазва психиката и тялото от загубване на жизните функции.

Положителните емоции подобряват хармоничното функциониране и повишават защитните сили на имунната система. Отрицателните емоции нарушават баланса в организма и разрушават имунната система.

Гордостта, самохвалството, високомерието и съжалението към други хора пораждат подсъзнателна агресия, която става причина за самоунищожение. Хората, които са обзети от такива емоции, често се затварят в собствения си свят и това ги обрича на самота. Често това става причина за появата на неизлечими болести.

Дълготрайното преживяване на неудоволствие, неудовлетворение, критиките и претенциите водят до болки в ставите, в гърлото, ревматизъм и др. болести.

Омразата е крайна проява на отхвърлянето. Тя има и друго проявление – безразличие и равнодушие, които са потисната ненавист. Ненавистта води до здравословни проблеми с главата и очите. Отключва болести като епилепсия, паркинсон, парализи, мозъчни травми, мигрени, тумори, тежки кожни заболявания.

Ако човек живее дълго време в раздразнение, това се проявява в болести на черния дроб, червата, кожата, стомаха и ставите.